Cel mai mare castig din amanarea liberalizarii contului de capital de catre Romania - masura sugerata de reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice - ar fi o mana de ajutor data Bancii Nationale in lupta cu inflatia, sustin analistii.
De cealalta parte insa, amanarea liberalizarii ar insemna neindeplinirea de catre guvernul de la Bucuresti a unuia dintre angajamentele pe care si le-a asumat in fata UE, ceea ce ar transmite un semnal negativ pietelor internationale.
Dupa cum se stie, Romania s-a angajat in fata UE ca, in prima parte a acestui an, sa liberalizeze total contul de capital, ceea ce ar da acces liber strainilor la depozitele bancare romanesti.
Insa, ca urmare a relaxarii fiscale decise de Guvernul Tariceanu de la 1 ianuarie a.c., au aparut unele temeri in randul reprezentantilor FMI, ca presiunile inflationiste rezultate din introducerea cotei unice ar putea pune piedici politicii BNR de reducere a dobanzilor.
In aceste conditii, mentinerea unor dobanzi ridicate ar putea atrage in momentul liberalizarii si fonduri speculative masive, considerate periculoase acum pentru Romania.
"Este mult mai rezonabil ca pasul liberalizarii contului de capital sa fie decis intr-un moment in care dobanzile se situeaza la un nivel mai scazut, nu cand sunt foarte ridicate, cum este cazul in prezent", sustine profesorul de economie Daniel Daianu.
El atrage atentia ca banii care ar intra in Romania in urma ridicarii restrictiilor la libera circulatie a capitalurilor sunt in mare parte speculativi si cauta profituri cat mai mari. De aceea, amanarea liberalizarii contului de capital pana intr-un moment in care dobanzile sunt mai mici este o solutie de luat in calcul, considera Daianu.
Si Radu Craciun, analist la ABN-AMRO, este de parere ca intrarile mari de fonduri nu vor aduce avantaje Romani