Cel mai probabil de teama unei sanctiuni din partea Agentiei pentru Protectia Consumatorului (ANPC), principalele banci de pe piata si-au pus paginile de web
in legalitate, publicand in aceste spatii dobanda anuala efectiva (DAE).
Saptamana trecuta, banci cu nume, ca BCR, BRD, sau Raiffeisen, "uitasera" sa puna pe site-urile proprii DAE, asa cum le cerea noua Lege a creditului de consum.
ANPC a confirmat, prin intermediul ziarului nostru, ca aceasta practica le poate crea neplaceri bancilor, in sensul ca, potrivit legii, ele erau pasibile de amenzi si chiar li se putea retrage dreptul de a acorda credite populatiei.
Din pacate, autoritatea n-a avut curajul unei pozitii oficiale impotriva bancilor, presedintele ei, Eduard Gabriel Matei, tergiversand un raspuns personal la un set de intrebari pe aceasta tema trimis de "Curierul national".
Functionarii din ANPC si-au facut insa datoria, sub protectia anonimatului, si au avertizat institutiile de credit ca incalca legea.
Acest mic semnal a avut insa ecou, avand in vedere ca, ieri, orice client putea face o comparatie apropiata de realitate intre imprumuturi.
BCR a pierdut contratimpul, dar a castigat cursa
Chiar daca s-a trezit mai greu, BCR a reusit sa realizeze poate cea mai completa lista de costuri pentru creditele acordate populatiei. Banca si-a asumat un "cost" de imagine destul de piperat, din moment ce orice client poate vedea acum pe Internet o diferenta intre dobanda de afis si cea efectiva de aproape 10 procente.
Astfel, potrivit informatiilor de pe site, DAE pentru un imprumut de nevoi personale de 200 de milioane de lei, pe un an, este de 33,68%, dobanda de baza fiind de numai 23,9%. La un credit auto de 30.000 de euro pe cinci ani cu dobanda variabila, DAE este de 11,35%, fata de rata de baza de 10%.
Raiffeisen, 15% la euro
Raiffeisen