Prin Ordinul Circulara nr. 522, din 19 noiembrie 1997, se stabilea ca ?salariatii MApN nu pot face declaratii in legatura cu evenimentele din decembrie 1989, nici macar in fata instantei ori in fata organelor de cercetare, decit cu aprobarea ministrului apararii?. Ordinul prin care li se inchidea practic gura militarilor a fost dat de seful Statului Major General al Armatei din acea perioada, generalul de divizie Constantin Degeratu, astazi consilier al presedintelui Basescu. Surse din cadrul Sectiei Parchetelor Militare sustin ca ordinul respectiv era in strinsa legatura cu intentia procurorilor care investigau dosarul revolutiei de la Cluj sa extinda cercetarile si asupra generalului Degeratu. Aceasta decizie a fost luata in urma unor declaratii facute de generalul Florian Caba, acuzat pentru reprimarea manifestantilor din decembrie ?89.
De altfel, in luna mai 1998, procurorii militari Dan Voinea - sef al Sectiei Parchetelor Militare - si generalul Carp, seful Serviciului Urmarire Penala, au dat o ordonanta prin care dispuneau ?disjungerea din dosarul penal nr. 217/P/1997 a cauzei privind pe invinuitul general de brigada Caba Florian si numitii Pralea Pantelimon, Gheorghiu Dorin, Grigoras Gheorghe, Degeratu Constantin, toti generali, si colonelul Voica Vasile?.
In actul mentionat se considera necesara disjungerea cauzei ce-l privea pe generalul Caba pentru ca, in urma cercetarilor, a rezultat ca in dosar pot fi implicate penal si alte persoane, printre care si generalul Constantin Degeratu.
Gheorghe Pastor, presedintele Asociatiei Adevarul despre Revolutie: ?Cei care au reprimat revolutia sint avansati?
EVZ: Cum comentati numirea generalului Constantin Degeratu in functia de consilier al presedintelui Traian Basescu?
Gheorghe Pastor: - Noi am asteptat mult de la noul presedinte si, in general, de la Alianta PNL-PD in ceea