Romanii nu vor afla niciodata costurile pentru emiterea leului greu si nici cat se va cheltui pentru a fi informati despre procesul de denominare.
Aceasta deoarece toate cheltuielile care au cat de cat legatura cu denominarea sunt inglobate de oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in informatiile referitoare la emisiunea de moneda, care intr-adevar intra sub incidenta legii secretului de stat.
Intrebat care este bugetul Bancii Centrale pentru campania de informare a populatiei despre introducerea leului greu, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirma: " bineinteles ca BNR va avea un buget pentru campania de informare privind denominarea
(...) nu va asteptati insa sa vorbeasca pe larg despre acest buget; toate sumele legate de emisiunile monetare intra sub incidenta Legii secretului de stat".
Intrebat de mai multe ori anul trecut despre aceste costuri, Adrian Vasilescu raspundea ca cirfa nu este inca disponibila deoarece nu s-a stabilit cate pliante, afise, brosuri, etc vor fi tiparite si nicidecum ca aceste costuri intra sub incidenta legii secretului de stat.
Ce spune legea...
Potrivit legii 182 din 2002, in categoria informatiilor secret de stat intra "emiterea, imprimarea bancnotelor si baterea monedelor metalice, machetele emisiunilor monetare ale Bancii Nationale a Romaniei si elementele de siguranta ale insemnelor monetare pentru depistarea falsurilor, nedestinate publicitatii, precum si imprimarea si tiparirea hartiilor de valoare de natura titlurilor de stat,
a bonurilor de tezaur si a obligatiunilor de stat". Reamintim ca informatiile secrete de stat sunt cele care "privesc securitatea nationala, prin a caror divulgare se pot prejudicia siguranta nationala si apararea tarii".
Cea mai ampla campanie
Campania de informare despre leul