Privatizarea companiei Oltchim Ramnicu Valcea este intarziata de litigiul legat de contestarea majorarii de capital social, a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
"Nu putem sa vindem pana cand nu stim exact cat vindem" a afirmat ministrul. Acesta a precizat, de asemenea, ca pentru a fixa un termen pentru demararea privatizarii Oltchim este necesar ca instanta de judecata sa ia o decizie in privinta litigiului.
La 28 noiembrie 2003, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim a decis transformarea in actiuni a datoriei pe care societatea o avea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a devenit ulterior Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Potrivit hotararii, capitalul social al Oltchim urma sa creasca de la 323,5 miliarde lei la 3.549 miliarde lei, actiunile suplimentar emise urmand sa intre in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care a preluat participatia Autoritatii pentru Privatizare.
La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25 la suta din actiunile Oltchim, restul titlurilor fiind in proprietatea fondului de investitii Lindsell Enterprises Limited (12,03 la suta), SIF Oltenia (7,2 la suta) si altor actionari (8,97 la suta).
Dreptul de preemtiune al micilor actionari, ignorat
Hotararea AGEA a fost contestata de unul din actionarii minoritari, pe motiv ca micii detinatori de titluri nu au beneficiat de dreptul de preemptiune, iar participatia lor a fost puternic diminuata. De asemenea, actionarul a contestat si modalitatea de calcul a valorii noilor actiuni, aratand ca activele Oltchim nu au fost evaluate corespunzator. Astfel, MEC urma sa devina actionar majoritar cu o participatie de 95,75 la suta, in timp ce pachetul Lindsell ar fi ajuns la 1,098 la suta, iar cel detinut de SIF Oltenia la 0,65 la su