Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat ieri, prin Mediafax, primul interviu de la schimbarea puterii politice in Romania. Seful bancii centrale explica principalele decizii ale BNR, efectele asupra economiei romanesti si riscurile pentru 2005.
Guvernatorul BNR apreciaza ca 2004 a fost, din punct de vedere economic, cel mai bun an dupa 1989, dar ca „intirzierea reformelor structurale de adincime lasa pentru anul 2005 o marja de manevra limitata autoritatilor in deciziile de politica economica pe care le vor avea de urmat“.
Trecind la analiza mixului de politici din 2004, Isarescu arata ca performanta fiscala a avut o contributie importanta in reducerea ratei inflatiei: „Scaderea in continuare a deficitului consolidat al statului, pina la o valoare preliminata de circa 1% din PIB, a temperat cererea agregata, infirmind anticiparile privind o relaxare bugetara, din considerente de ordin electoral.
Conlucrarea intre politica fiscala si cea monetara a fost si in 2004 foarte buna, contribuind la contrabalansarea efectului inflationist rezultat din cresterea veniturilor personale peste sporul productivitatii“.
Rezervele valutare au permis intarirea leului
BNR a lasat ca fortele pietei sa duca la intarirea leului, pentru ca, ajungind la un nivel confortabil al rezervelor internationale, si-a permis acest lucru, iar aprecierea leului a contribuit, intr-adevar, la calmarea presiunilor inflationiste in partea a doua a anului trecut. Exista numeroase avantaje din aprecierea monedei nationale.
Cel mai rapid vizibil este accelerarea dezinflatiei - implicit, sint generate conditii pentru reducerea ratei dobinzii. Ambele stimuleaza investitiile si, deci, o crestere economica mai sanatoasa si de durata.
Pe de alta parte, guvernatorul recunoaste ca aprecierea leului a lovit exportatorii: „Personal, cred ca pr