Conduceti un departament nou infiintat in Banca Nationala a Romaniei (BNR), despre care nu stim mai nimic.
Este o structura care a aparut de la 1 ianuarie 2005, numita Departamentul de stabilitate financiara. Este un departament nou infiintat, nu a existat in banca centrala pina in momentul acesta. El raspunde cerintelor Uniunii Europene, dar si ale Bancii Reglementelor Internationale.
Combina functia de supraveghere pe care banca centrala o are fata de institutiile de credit cu ceea ce reprezinta baza acordurilor care exista si la ora actuala intre banca centrala si arbitrii pietei de capital si ai asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
In baza acelor acorduri avem un schimb necesar de informatii cu privire la miscarile pietelor.
Deci ce o sa faca un asemenea departament?
Monitorizeaza toata piata financiara si, in urma monitorizarii, informeaza publicul. Iar in masura in care trebuie sa intervina cu masuri de corectie, o va face.
Ca si cetatean obisnuit, am motive sa ma bucur ca va preocupa stabilitatea financiara?
Nu sinteti singurii preocupati de ce se intimpla cu banii dumneavoastra. Pina in acest moment, bancile centrale s-au ocupat, ca si in Romania, exclusiv de banci, de institutiile de credit. S-a constatat ca fondurile financiare se disperseaza pe citeva piete si se influenteaza reciproc.
Sanatatea financiara poate fi influentata pentru ca, iata, multe banci din Romania au intrat in sistemul de asigurari, de pilda. E de datoria noastra sa ne asiguram ca avem mecanismele cu care sa se intervina pentru evitarea, atenuarea sau rezolvarea crizelor.
Va fi o institutie asemanatoare institutiei britanice de supraveghere a pietei financiare, unde toate informatiile se vor conecta intr-un singur loc?
Intr-un sens limitat, noi nu ne ocupa