Inca din anul 2000 s-a putut constata o oferta foarte bogata de burse. Prin intermediul Oficiului National al Burselor de Studii in Strainatate guvernul Romaniei a anuntat posibilitatea de a acorda studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cercetatorilor romani una dintre vestitele burse Alexandr S.
Onassis, la Atena, pentru acest an universitar sau stagii de cercetare in Indonezia, prin programul Darmasiswa, burse Blaise Pascal, oferite de catre statul francez sau, pentru doctoranzi, burse in Japonia, la Universitatea Tottori.
Majoritatea centrelor universitare care s-au orientat catre incheierea de contracte cu partenerii romani si-au fixat perioada de scolarizare undeva intre 12-36 de luni si au precizat conditia ca cei inscrisi sa nu depaseasca, in general, varsta de 35-40 de ani.
O explozie de posibilitati a fost inregistrata si in ceea ce priveste domeniile de cercetare si studiu deschise pentru romani.
Dincolo de ariile consacrate, care pot fi gasite cu o oarecare usurinta, cum ar fi Dreptul, pentru adeptii caruia apar o multitudine de posibile optiuni, sau arhitectura, sunt propuse si alte sfere, noi pentru invatamantul superior din tara, ca studiul calitatii vietii, al civilizatiei iraniene sau a istoriei si democratiei in... Georgia.
China, India, Bosnia si alte 36 de tari deschid portile pentru bursierii romani
Pentru anul universitar 2005-2006 Oficiul National al Burselor in Strinatate, condus de Mihaela Costache a anuntat oficial numele a 39 de tari cu care Romania are contracte de cooperare in domeniul universitar si care ofera locuri pentru bursieri romani, in campusurile si spatiile universitare aferente.
Pentru a solicita o bursa un student, preferati fiind cei din anii al II-lea si al