Multe dintre retetele pe care le avem in bucataria romaneasca au influenta turceasca.
VERONICA GUZUN
NEGRU. Cafeaua este cel mai cunoscut imprumut pe care l-au facut europenii de la turci Iaurtul, deserturile insiropate, pestele la gratar, toate sunt specialitati care vin de la turci. Aceasta tara are o traditie gastronomica foarte bogata, pe care nu o schimba nici macar pe bucatele de la fast-food, la mare moda in toata lumea. Ei au mostenit o tara cu o asezare geografica foarte prielnica pentru agricultura, iar marile de care e scaldata ii ofera peste si fructe de mare. Astfel, Turcia este una din putinele tari care nu au nevoie sa cumpere grane sau alte produse alimentare de peste hotare.
Bogatia culinara pe care au mostenit-o turcii se datoreaza istoriei tarii. Traditia vinicola din Est a fost adusa din Grecia Antica. Persii au lasat pe aceste meleaguri zahar, orez si retete de dulciuri, iar carnea fripta si faimoasele kebap-uri prezinta o urma normanda. In palatele sultanului, unii bucatari munceau zile si nopti ca sa gaseasca noi retete sau sa le perfectioneze pe cele vechi. Astfel au aparut pilaful, budinca, baclavaua. Gospodinele turcoaice respecta cu sfintenie retetele, de aceea, daca ai ocazia sa gusti din preparatele lor, poti spune ca ai mancat bine.
BACLAVAUA SULTANULUI Ingrediente: 8 pahare cu faina, un ou, 3 pahare cu nuca macinata, 1,5 pahar cu margarina topita, un pahar si jumatate cu unt topit, doua pahare cu amidon de porumb, o lingurita cu sare, 3,5 pahare cu zahar tos, 4 pahare cu apa, 2 linguri cu suc de lamaie.
Preparare: Apa si zaharul se fierb, amestecand din cand in cand. Din serbetul care rezulta se pune o picatura pe unghie. Daca nu curge de pe unghie, inseamna ca serbetul e gata. Din faina, oua si sare se face un aluat. Se framanta pana devine moale. Din aluat se rup bucati