Ieri, cursul euro a scazut la 37.376 lei, sub nivelul minim atins la inceputul lunii decembrie anul trecut. In numai doua zile, moneda europeana a pierdut 767 unitati in fata leului. Reamintim ca euro a inceput sa scada din noiembrie 2004, cand Banca Centrala a decis sa intervina mai rar pe piata valutara. In numai doua luni, cursul monedei europene a scazut cu aproape 3.
000 de lei, atingand cotatii la nivelul celor din mai 2003. Dealerii de pe piata valutara sustin ca de vina pentru scaderea euro sunt vanzarile mari de valuta. "Intrarile mari de valuta care genereaza extraoferta (ce depaseste volumul cererii) explica aprecierea leului.
Pe de alta parte, contravaloarea in lei a valutei preschimbate a facut sa creasca cantitatea de bani de pe piata datorita faptului ca autoritatile monetare nu au intervenit in sensul reducerii excesului de moneda. Astfel, se explica actualele niveluri de dobanda pe piata interbancara (n.r. in scadere).
Considerand ca evolutia cursului de schimb va sprijini si in acest caz efortul BNR de diminuare a inflatiei, putem porni de la premisa ca dobanzile vor ramane pe un trend descrescator, iar liberalizarea contului de capital nu va fi amanata", sustine analistul Florian Libocor.
Ipoteza este confirmata si de dealerii bancilor care explica deprecierea euro prin faptul ca ordinele de vanzare de valuta sunt mult mai numeroase decat cele de cumparare. "Au aparut multe ordine de vanzare si pe piata nu exista cerere", ne spune dealerul unei banci. "Valoarea tranzactiilor nu a fost diferita fata de o zi normala, dar am avut mai multe ordine de vanzare", spune alt dealer.
"Una din posibilele explicatii ar fi ca se apropie perioada salariilor si multe firme isi schimba valuta pe lei pentru a-si plati angajatii", spune acesta. Totusi, dealerii sustin ca de vina pentru variatiile mari ale c