* Reducerea arieratelor s-a datorat unor masuri cosmetice * Pretul platit de exportatori pentru succesul dezinflatiei - disproportionat de mare * Majorarea salariilor din ultima parte a anului trecut va avea impact deplin in acest an - Domnule guvernator, cum a fost anul economic 2004 pentru Romania?
- Pentru economia romaneasca, anul recent incheiat a fost cel mai bun de dupa 1989. A fost obtinuta o rata de crestere sustinuta, de circa 8% in termeni reali, concomitent cu reducerea ratei inflatiei la 9,3%. Cu toate acestea, cresterea deficitului de cont curent la peste 6% din produsul intern brut (PIB) si intarzierea reformelor structurale de adancime lasa pentru anul 2005 o marja de manevra limitata autoritatilor in deciziile de politica economica pe care le vor avea de urmat.
Si mai problematice sunt mentinerea cererii din partea unor activitati ineficiente -, a caror restructurare nu s-a produs, asa cum fusese programat - ca si mentinerea problemei arieratelor, a caror reducere s-a datorat si unor masuri cosmetice, precum anularea penalitatilor, care nu rezolva problema de fond si induce hazard moral si selectie adversa.
- Cum de a mai scazut rata inflatiei in aceste conditii expansioniste?
- Desigur, explicatiile sunt mai complicate si ele nu pot omite faptul ca s-a platit un pret evident pentru aceasta reducere a ratei inflatiei cu o treime: majorarea deficitului contului curent si reducerea marjei de competitivitate a exportatorilor romani.
Personal cred ca pretul platit de exportatori pentru succesul dezinflatiei din 2004 este disproportionat de mare, dar ca efortul remarcabil depus in anul trecut pentru ca inflatia sa ajunga pentru prima oara dupa 1989 la o singura cifra a meritat sa fie facut.
- Totusi, cel putin in ultima parte a anului, principalul factor antiinflationist a fost faptul ca BNR a intarit substantial