Ministrul justitiei, Monica Macovei, a acuzat ieri decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l alege in functia de secretar general al institutiei pe judecatorul Ion Popa, iar ca adjunct al acestuia pe procurorul Ilie Piciorus. “Noul CSM trebuie sa plece la un drum nou, cu alte persoane. Este foarte greu de reformat ceva in justitie cu oameni vechi, cu imagine compromisa.
Pentru ca reforma in justitie abia acum incepe”, a spus Macovei.
Conform legii, secretarul si secretarul adjunct al CSM au un rol executiv, dar deosebit de important, fiind, practic, interfata dintre societatea civila si institutie.
“Cu toate ca, aparent, ei trebuie doar sa puna in aplicare deciziile Consiliului, functiile lor sint foarte importante pentru ca nu vad rolul lor ca pe unul executiv, ci unul foarte activ, in propunerea de strategii, masuri si concepte pentru o reforma reala a justitiei”, a declarat ieri Monica Macovei.
Ministrul justitiei a contestat si competenta profesionala a lui Ion Popa. “In calitate de sef al Directiei de Organizare Judecatoreasca, Resurse Umane si Statistica din MInisterul Justitiei, in perioada 2002-2004, Ion Popa a condus, practic, sectorul de resurse umane. Nu a facut, in aceasta perioada, nici un proces de reformare a cadrelor din justitie sau de eficientizare a actului de justitie.
Lucrurile au stat pe loc in acest domeniu”. Ministrul justitiei a afirmat ca exista suspiciuni privind incalcarea legii de catre noul secretar general al CSM in mai multe cazuri de promovari sau angajari de magistrati prin concurs. “Va dau un singur exemplu: un conflict de interese.
In anul 2003, Ion Popa a organizat, in calitate de director al Directiei Resurse Umane, un concurs de promovare la Curtea de Apel Bucuresti. El a si candidat pentru postul respectiv si a cistigat exemenul”. Nemultumirile mi