Astazi are loc sedinta de bilant a Parchetului National Anticoruptie. La aproape trei ani de la infiintare, seful institutiei in care romanii si-au pus mari sperante isi masoara eficienta mai mult in termeni statistici si prea putin in cazuri de mari corupti trimisi in boxa acuzatilor.
EVZ: Aveti cu ce va lauda in materie de anticoruptie?
Ioan Amarie: Eu nu ma laud, ma refer doar la cazurile finalizate deja, despre celelalte nu pot sa vorbesc. Miine (astazi - n.r.) avem bilantul, insa va pot spune ca pina in prezent PNA a trimis in judecata 1.067 de inculpati, dintre care aproximativ jumatate aveau functii de conducere sau control, unii chiar foarte importante.
Spre exemplu, Fanel Pavalache sau Dan Jinga si Florica Dinculescu, care au fost recent condamnati definitiv pentru fapte de coruptie. Ar fi si greu sa facem totul repede, ancheta, judecata si condamnare. Condamnarile in dosarele importante ale PNA vor urma in perioada urmatoare. Noi am estimat la aproximativ 500 de milioane de euro valoarea totala a prejudiciului in cauzele cercetate de PNA.
Este vorba in special de infractiuni economice, imprumuturi masive din banci, acordate nelegal si nerestituite. Numai serviciul teritorial Bacau al PNA are dosare legate de Banca Transilvania si alte banci in valoare de 1.000 de miliarde lei.
Sau, alt exemplu, lotul de dosare “Novaci”, unde am descoperit ca prejudiciul este mult mai mare decit am estimat initial si - asta este o informatie in premiera - va ajunge la citeva mii de miliarde.
Asemenea prejudicii nu puteau fi realizate fara o protectie politica la nivel inalt a celor implicati...
Nu neaparat. Pot sa va dau acum exemplul cu dosarul “Stramutatii”, la care lucreaza intreaga Sectie Militara de la PNA, care ancheteaza 6.000 de persoane pentru un prejudiciu de 1.000 de miliarde lei. In acest