Pentru viitorul politic al lui Adrian Nastase, lunile urmatoare sunt cruciale. El va reusi sau nu sa preia conducerea PSD. Daca va pierde, atunci statutul de care va beneficia in viitor va fi doar de lider de mana a doua. Sau chiar mai rau. Poate ca va fi lasat prada lui Basescu. Care, in replica la ceea ce a incercat sa-i faca Nastase lui, se va stradui din toate puterile sa-l infunde.
Pentru ca, de mult timp, conflictul dintre cei doi a devenit ireconciliabil. Dar si pentru PSD se joaca o carte mare. Tot in cateva luni vom sti daca acest partid se rupe sau nu. Daca se reformeaza sau ramane incremenit in structurile sale greoaie, de partid totalitar, cu veleitati de partid-stat.
Sau daca va juca rolul pe care trebuie sa-l joace ca principal partid de opozitie, care sa fie temut de putere, sa poata lua oricand rolul Aliantei, revenind la guvernare si, in orice caz, sa se pregateasca pentru o victorie in 2008. Raspunsul la intrebarea cum vor evolua lucrurile in PSD pana pe la mijlocul lunii aprilie este de interes pentru intreaga societate romaneasca.
Sa luam in calcul si sa analizam cateva elemente certe de care dispunem.
In acest moment, PSD este principalul partid de opozitie. Care, singur, a castigat tot atatea voturi cat a castigat si Alianta DA, alcatuita din doua partide. Si care, gratie lui Basescu, a reusit sa incropeasca o extrem de fragila majoritate parlamentara. Pentru a guverna, cu Tariceanu in frunte.
Un liberal pursange, ajuns pe cai mari, care isi va adjudeca, cu certitudine, presedintia PNL si poate chiar si a partidului care va rezulta din fuziune. Ceea ce nu-i va face totusi guvernarea mai usoara.
In principiu, PSD are posibilitatea de a profita, in viitor, de orice moment prielnic pentru a trage presul majoritatii de sub picioarele actualilor invingatori, revenind la guvernare