Destul de des vehiculata in legatura cu afacerile ilegale cu combustibil, societatea Rafinaria Astra Romana face parte, alaturi de peste 20 de firme, din imperiul InterAgro, patronat de omul de afaceri Ioan Niculae. Articolele publicate in presa centrala au tinut, mult timp, capetele de afis ale ziarelor. Mai mult, Asociatia patronatului petrolier a anuntat oficial ca evaziunea fiscala din domeniu a depasit 600 de milioane de dolari in anul 2001. Daca ar fi sa folosim aceasta cifra, in 14 ani am avea tunuri de peste opt miliarde de euro.
"Imperiul" lui Niculae cuprinde variate domenii de activitate, de la asigurari, agricultura, petrol, industrie chimica, tutun, pana la sport si agrement. In 1997, holdingul pe care-l conducea a cumparat 70 la suta din actiunile Rafinariei Astra Ploiesti. Conform evaluarii companiei de catre PricewaterhouseCoopers, cota sa din Astra valora circa 33,6 milioane dolari.
Dupa 1996, in domeniul petrolier s-a dezvoltat un alt tip de tunuri financiare, evaziunea fiscala, prin vanzarea combustibililor ca subproduse neaccizate. Acest lucru este posibil printr-o filiera in care sunt implicate cel putin cinci firme, doua reale (la capete) si trei fantoma, pe langa rafinarii functionand alte sute de retele. Rareori, una dintre acestea mai pica in plasa politiei, cum s-a intamplat in 2002 la Rafinaria Astra. Atunci, au fost arestati cativa pioni, dar de capii retelelor nu s-a atins nimeni. In cazul Astra, PNA a dispus disjungerea anchetei in privinta patronului Ioan Niculae si... atat.
Anul trecut, dosarul "Petrolul" a fost "ingropat” ca sa nu se ajunga la magnatul Ioan Niculae.
Toti cei 23 de inculpati in dosarul care l-a costat functia pe fostul secretar de stat de la Justitie, Doru Trifoi, au fost eliberati. Asta pentru ca, dupa ce magistratii au amanat cat au putut judecata, s-a stabilit ca "a fost depasit termenul rezo