Siropul din decoctul foarte concentrat din praz indulcit cu miere este util in inflamatiile acute si cronice ale cailor respiratorii, raguseala, tuse, faringita, traheita.
OANA VATASELU
DIETA. Pentru ca are valoare energetica redusa, prazul este recomandat persoanelor supraponderale sau obeze De altfel, din volumul "Pledoarie pentru o viata lunga", apartinand prof.-dr. Ovidiu Bujor, reiese ca actiunea emolienta expectoranta si pectorala a prazului era cunoscuta inca din vremea lui Hipocrate.
AFECTIUNI. Prazul este, de asemenea, un laxativ remarcabil si un calmant al starilor iritative ale tractului digestiv. Radicele ("mustatile" prazului, cum sunt ele cunoscute popular) au proprietati vermifuge contra limbricilor si oxiurilor. Specialistii au studiat compozitia acestei plante si au stabilit ca este un adjuvant in ateroscleroza. Extern, prazul este recunoscut de multa vreme ca fiind util in furuncule, guta si angine.
Din medicina populara mai stim ca prazul este un remediu contra bataturilor. Pe locul respectiv se aplica produsul obtinut din macerarea frunzelor de praz timp de o zi in otet. Tineti aceasta compresa cat mai mult timp si repetati cateva zile la rand. Acest produs macerat poate fi folosit si in tratarea hemoroizilor externi. Actiunea emolienta a prazului a fost speculata si in cosmetica. Astfel, prazul are efect benefic asupra tenuri - este activ in acnee si in atenuarea petelor de roseata (cuperoza). Prazul este pentru parul brun ceea ce este musetelul pentru parul blond: ii da reflexe foarte frumoase.
COMPOZITIE. Pe cat este de bogata in apa - 87%-90%, potasiu si calciu - pe atat este de saraca aceasta planta in grasimi - 0,4%. Prazul contine mici cantitati de sodiu, fier, fosfor, vitaminele B1 si B2, niacina si vitamina C. Sub forma de microelemente, sunt prezente magneziul, manganul, sulfatul si sili