Cresterea deficitului de cont curent la peste 6% din PIB si intarzierea "reformelor structurale de adancime" lasa autoritatilor, pentru anul 2005, o marja de manevra limitata in deciziile de politica economica.
Isarescu a recunoscut ca pe "altarul" dezinflatiei a fost sacrificata marja de competitivitate a exportatorilor romani si in plus s-a permis adancirea deficitului contului curent. Interventiile bancii centrale nu se vor opri din mai multe motive. O data pentru ca leul nu mai poate creste foarte mult deoarece ar arunca economia in haos in eventualitatea iesirii capitalurilor speculative.
Pe de alta parte, tinerea monedei nationale in frau costa mult si, pe deasupra, cursul ei a ramas principalul mecanism de lupta cu inflatia. Deficitul de cont curent nu mai poate fi adancit, iar politica fiscala aduce presiuni. Despre toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit, ieri, intr-un interviu acordat Mediafax.
2004, cel mai bun an economic
Pentru economia romaneasca, anul recent incheiat a fost cel mai bun de dupa 1989. A fost obtinuta o rata de crestere sustinuta, de circa 8% in termeni reali, concomitent cu reducerea ratei inflatiei la 9,3%. Cu toate acestea, cresterea deficitului de cont curent la peste 6% din produsul intern brut (PIB) si intarzierea reformelor structurale de adancime lasa pentru anul 2005 o marja de manevra limitata autoritatilor in deciziile de politica economica pe care le vor avea de urmat.
Exportatorii, sacrificati pe "altarul" dezinflatiei
"Personal cred ca pretul platit de exportatori pentru succesul dezinflatiei din 2004 este disproportionat de mare, dar ca efortul remarcabil depus in anul trecut pentru ca inflatia sa ajunga pentru prima oara dupa 1989 la o singura cifra a meritat sa fie facut. Cu atat mai mult cu cat rata medie anuala a inflatiei scade fata de anul precedent