Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea incepe prin vanzarea la bursa a unei participatii de 10%-15% din actiuni, operatiune anterioara transferului pachetului majoritar catre un investitor strategic, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.
"Mi-as dori ca, inainte de gasirea unui investitor strategic la CEC, sa putem vinde 10-15% din actiuni printr-o oferta publica pe bursa. Asta e una din dorintele mele, sigur ca urmeaza sa discutam si cu consultantul", a afirmat Popescu.
Cea mai extinsa banca
Ministerul Finantelor este unicul actionar al CEC, banca cu cea mai extinsa retea din Romania, de circa 1.400 de unitati. Banca este in curs de privatizare, iar statul a semnat recent, un contract de consultanta cu banca de investitii JPMorgan.
Strategia de privatizare urmeaza sa fie stabilita de Executiv si va face referire la formula de vanzare, procentul din capitalul social care va fi oferit spre achizitie potentialilor investitori si obiectul de activitate al CEC dupa acest proces. Pana in prezent si-au exprimat interesul de a prelua banca romaneasca o serie de institutii de credit din Austria, respectiv Raiffeisen Bank, Erste Bank si Banc Austria Creditanstalt, membra a grupului german HVB.
Popescu a apreciat ca listarea la bursa ar putea majora si veniturile obtinute de stat din privatizare, fiind un semnal pentru investitorul strategic in privinta valorii institutiei.
El a aratat ca unele banci listate la bursa au o capitalizare ridicata, desi sunt de dimensiuni mult mai mici decat CEC. Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea incepe prin vanzarea la bursa a unei participatii de 10%-15% din actiuni, operatiune anterioara transferului pachetului majoritar catre un investitor strategic, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.
"Mi-as dori ca, inain