Cu doi ani inainte de potentiala intrare a Romaniei in Uniunea Europeana, autoritatile sanitar-veterinare au inceput inchiderea fabricilor care nu respecta normele europene in domeniu. In prima zi de controale, in judetul Cluj au fost inchise patru unitati de prelucrare a carnii si laptelui, iar actiunea va continua in zilele urmatoare.
Temporare sau definitive
Decizia de inchidere a unitatilor care nu respecta normele europene a fost luata de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Harbuz.
Hotararea este sustinuta si de noul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, care spune ca, din totalul de 2.170 de unitati specializate in prelucrarea carnii si a laptelui inregistrate in Romania, numai 56 indeplinesc conditiile UE.
In cursul zilei de ieri, in judetul Cluj au fost puse in aplicare patru ordonante de suspendare temporara sau definitiva a autorizatiilor de functionare ale unor abatoare si fabrici de prelucrare a laptelui.
Astfel, au fost declarate inchise temporar abatoarele apartinand societatilor Agroflip din Bontida si SC Samuel Emanuel din Ciurila, precum si o fabrica de procesare a laptelui - SC Onze - din localitatea Saula. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) sustin ca aceste unitati vor putea fi redeschise doar dupa ce vor prezenta planuri concrete de reorganizare si modernizare.
In ceea ce priveste a patra unitate pentru ca s-a emis ordonanta, abatorul societatii Arivera din Floresti, conducerea DSV sustine ca acesta a fost inchis definitiv.
Apa la 83 de grade
"Aceste probleme nu sunt noi, ele se discuta de mai multi ani, dar unii au crezut ca pot merge in aceleasi conditii. La aceste unitati s-au mai efectuat controale si li s-a atras atentia asupra neregulilor", a declarat pentru ZC Ioan Fritea, direc