Pentagonul a dezmintit, luni, existenta unor planuri de atac impotriva Iranului, cum au lasat sa se inteleaga sursele anonime citate de jurnalistul Seymour Hersh in revista "The New Yorker". Totusi, termenii in care s-a facut dezmintirea lasa loc la interpretari.
Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Lawrence DiRita, a afirmat doar ca "ambitiile nucleare ale regimului de la Teheran si sprijinul sau acordat organizatiilor teroriste constituie o sfidare a comunitatii internationale si merita o atentie mult mai mare decat afirmatiile facute de Seymour Hersh in articolul sau".
Oficialul american a apreciat ca analiza lui Hersh este bazata pe "zvonuri, insinuari si afirmatii provenind de la reuniuni care nu au avut niciodata loc, pe programe care nu exista si pe declaratii ale responsabililor care nu au fost niciodata facute".
Pentagonul nu a negat decat iminenta unui atac, evitand sa faca o referire expresa la pretentia ca s-ar afla in desfasurare operatiuni de culegere de informatii si identificare a viitoarelor tinte.
Insusi presedintele Bush a anuntat ca nu renunta la solutia militara, intr-un interviu acordat, luni seara, postului de televiziune NBC, atat timp cat regimul de la Teheran va continua sa nu colaboreze cu comunitatea internationala in legatura cu programul sau nuclear.
Pe de alta parte, nici macar in acest context, presedintele Bush nu a vorbit de vreo intentie ca SUA sa participe la negocierile dintre UE si Iran. Fostul secretar al Apararii al lui Bill Clinton, William Cohen, considera ca elaborarea unui plan de atacare a Iranului "nu este ceva neobisnuit".
Cohen apreciaza ca actuala administratie nu a emis nici o "dezmintire categorica" a planurilor de atac si ca "par sa existe unele confirmari ale faptului ca se fac eforturi serioase pentru culegerea de informatii in vederea unor po