ISTORIA COMUNISMULUI Comunistii romani devin "Amicii URSS" In numarul de azi Romani despre URSS Dupa intrarea in ilegalitate (1924), Partidul Comunist din Romania a fost nevoit sa se mentina in atentia simpatizantilor. Una dintre modalitatile prin care PCdR a revenit in anii â30 a fost infiintarea de asociatii semilegale. Scopul declarat al uneia dintre ele, "Amicii URSS", era intarirea relatiilor romano-sovietice. PAULA MIHAILOV
IN SLUJBA INTERNATIONALISMULUI. Flamurile comunismului au acoperit o mare parte din continentul european. Valorile comuniste erau promovate prin munca numerosilor prieteni ai URSS Deceniului al treilea al secolului XX a fost marcat in Romania de mai multe evenimente importante pentru evolutia vietii politico-sociale si economice a tarii.
Afacerile interne si externe ale Romaniei acelor vremuri nu erau usor de administrat. Populatia era macinata de criza economica din anii 1929-1933 si suporta cu greutate somajul, instabilitatea zilei de maine, grevele se tin lant. Nemultumirea populatiei devine un fertil teren de exploatat de catre miscarile radicalilor de dreapta si de stanga.
PERSEVERENTA CLANDESTINA. Comunistii, bunaoara, eliminati de pe scena politica in 1924, nu renunta la activitatea lor, continuand sa activeze in clandestinitate. Noul statut de ilegalisti le produce comunistilor pierderi la nivelul numarului de membri si de filiale. Influenta tot mai mare pe care o capata Internationala a III-a (Cominternul) in viata interna de partid va duce la paralelisme ale conducerii din tara si din strainatate, lucru care nu facea decat sa agraveze situatia dificila a partidului.
"Prietenul" la nevoie se cunoaSte. Implicarea lui Stalin in jocul pentru putere al comunistilor romani va merge pana la inlocuirea liderilor romani din conducerea partidului cu altii apartinand filialelor Internationalei a III-a. Ca