Galopul de sanatate al monedei nationale, care fata de inceputul saptamanii trecute a castigat 748 lei in fata celei europene si 490 lei comparativ cu cea americana, a luat ieri o zi de pauza. Stabilitatea de ieri poate fi pusa, asa cum declara un dealer bancar, pe seama faptului ca unele banci „si-au lins ranile dupa cele trei zile de intarire consecutiva a leului, in special in sedinta de luni. Piata a fost calma, fara schimbari semnificative ale cotatiilor. Cred insa ca directia pe care o are leul este una de apreciere pe termen mediu, cu fluctuatii destul de dese”.
Usoara depreciere a leului fata de euro, cursul urcand de la 37.306 lei la 37.405 lei, s-a datorat, probabil, faptului ca la nivelul caselor de schimb nivelul ofertei a fost mai mic, ceea ce nu a mai asigurat acoperirea deficitului de pe segmentul primar, unde luni si marti s-a inregistrat un deficit de peste 62 milioane euro.
Dolarul nu a beneficiat de usoara crestere a euro datorita evolutiei paritatii pe pietele internationale, cursul coborand de la 28.645 lei la 28.587 lei.
Ieri, paritatea a fluctuat intre 1,3008 si 1,3119 dolari, cresterea survenind pe pietele europene, in ciuda faptului ca numarul cererilor saptamanale de ajutor de somaj americane a scazut cu 48.000, la 319.000. Pe termen mediu, dolarul se afla pe un trend ascendent, sustinut de diferentialul dintre dobanzile Rezervei Federale, 2,25%, si cea a Bancii Centrale Europene, 2%, si mai ales de perspectiva maririi acesteia peste Ocean. De altfel, mai multi oficiali ai Fed au declarat ca nivelul actual al dobanzilor si ritmul „precaut” de crestere al acestora sunt prea mici pentru a controla evolutia inflatiei. Galopul de sanatate al monedei nationale, care fata de inceputul saptamanii trecute a castigat 748 lei in fata celei europene si 490 lei comparativ cu cea americana, a luat ieri o zi de pauza. Stabilitatea de ie