CURIOZITATI Votca pentru rusi, fast-food pentru americani si paine pentru turci
In lume se-ntampla tot timpul o groaza de lucruri. Dar, daca nu e vorba de catastrofe, realizari deosebite in domeniul tehnologic sau de vindecari miraculoase, nimeni nu le ia in seama. Si totusi in lume se bea, se mananca, se calatoreste. Iata cam cat de mult! MIRUNA MIHALCEA
V-ati intrebat vreodata, atunci cand va aprindeti o tigara, cam cate tigari se consuma intr-un an in lume? Sau cine mananca cea mai multa ciocolata, cine consuma cele mai multe produse fast-food, in ce loc se-nregistreaza cea mai ridicata rata a divorturilor sau poate⦠cine haleste cea mai mare cantitate de paine? Si, de ce nu, care e cea mai cautata locatie turistica? Daca nu, aflati acum.
DE-ALE GURII. Turcia a-ntrecut, in 2000, toate celelalte tari la consumul de paine pe cap de locuitor, cu 199,6 kilograme de persoana, adica de mai mult de trei ori greutatea medie a unui adult normal. Pe de alta parte, Marea Britanie a fost campioana la fasole boabe. Englezii au mancat, in 1999, aproximativ 5,3 kilograme de persoana. Irlandezii sunt si ei in top. La consumul de ceai. In medie, un irlandez consuma cam 1.184 de cesti cu ceai. Nici Statele Unite nu s-au lasat mai prejos. Ele si-au adjudecat locul intai la consumul de fast-food. In 2000, americanii au cheltuit peste 110 miliarde de dolari pe produse fast-food, mai mult chiar decat pe invatamant superior, calculatoare personale sau masini noi. Peste 25% din populatia SUA mananca zilnic intr-unul din cele 300.000 de astfel de restaurante.
DE BAUT. Tot irlandezii sunt in top si la consumul de alcool. Conform unor studii efectuate in 2000, o persoana bea 12,3 litri de alcool pur pe an. Totusi cand vine vorba de votca, Rusia nu lasa pe nimeni sa-i fure titlul de campioana. Ramane lider mondial, cu 14,5 litri pe cap de locuitor in 1999.