Judecatorul Dan Lupascu a fost ales presedinte al CSM, pe o perioada de un an, cu 11 voturi pentru si opt impotriva. El a mai fost presedinte al Consiliului de doua ori.
Procurorul Liviu Dascalescu a fost ales vicepresedinte al forului magistratilor, iar procurorul Alexandru Tuculeanu a fost desemnat sa reprezinte Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in CSM.
Basescu stramba din nas Traian Basescu, presedintele Romaniei, a atras atentia ca CSM nu porneste sub auspicii prea bune tocmai in ceea ce priveste independenta, dat fiind ca in componenta sa a fost transferata o mare parte din puterea din justitie, sefi de complete de judecata sau de parchete, ceea ce poate crea o unda de suspiciune asupra deciziilor CSM.
Cu toate acestea, Basescu a garantat magistratilor ca ii va apara de orice imixtiuni ale politicului in actul de justitie. Seful statului a declarat ca intreaga societate isi doreste de la CSM solutionarea unor dosare sensibile, care asteapta de mai multa vreme sa fie rezolvate.
CSM nu are independenta Anterior, Asociatia Magistratilor a contestat modul in care au decurs alegerile membrilor CSM, motivand ca acestea s-ar fi desfasurat sub presiunea santajului, a compromisului si a amenintarilor.
De asemenea, Asociatia Magistratilor din Romania a cerut Senatului sa nu valideze lista cu magistratii alesi ca membri in CSM, lucru care insa nu s-a intamplat. "Nu s-a mentinut ceea ce noi am cerut, adica o activitate permanenta a tuturor membrilor acestui Consiliu. Ministrul Justitiei ramane in continuare gestionarul bugetului Justitiei.
si, cine nu are independenta economica, nu poate vorbi despre o independena pe alte planuri", a spus presedinta Asociatiei, Viorica Costiniu. "In ceea ce priveste alegerea presedintelui CSM, acesta a fost rezultatul votului membrilor CSM si nu avem ce comenta",