Aproape 24.000 miliarde de lei vor ramane in buzunarele angajatilor si oamenilor de afaceri dupa introducerea cotei unice de 16%. Bucuria unora inseamna, totusi, problemele altora. Diminuarea incasarilor din impozitul pe venitul global estimata de guvernanti va afecta, in primul rand, bugetele locale.
63% din IVG colectat ramane in regiunile in care acesta a fost platit, iar alte 23 de procente sunt redistribuite de la bugetul de stat in judetele mai sarace. Primarii estimeaza pierderea la peste 30% din incasarile la impozitul pe venit si la circa 8% din veniturile proprii totale. "Primul risc este aparitia unui gol de casa.
Nu imediat in ianuarie, cand sunt incasari suplimentare din al treisprezecelea salariu, ci din februarie-martie", spune Sirma Caraman, presedintele Asociatiei directorilor economici din consiliile judetene. Riscul se va mentine pana cand vor aparea primele semne de imbunatatire a colectarii sau pana cand catre autoritatile locale vor fi transferate sume suplimentare de la bugetul de stat.
Primarii si reprezentantii consiliilor judetene din tara se tem ca golul de venituri le va afecta proiectele de investitii, lucrarile de reparatii pentru drumuri, spitale si scoli, dar si posibilitatea de a plati la timp facturile la energie electrica.
Noile probleme agraveaza situatia creata in ultimii ani, cand autoritatilor locale le-au fost transferate mai multe sarcini, printre care si unele sensibile, legate de invatamant, spitale, protectie sociala si plata subventiei la energie termica, neinsotite de surse suplimentare suficiente. Afectate nu vor fi doar localitatile sarace, ci si cele cu bugete mai generoase.
Aici se platesc cele mai mari salarii, iar reducerea de venituri se agraveaza in consecinta. O problema in plus apare pentru cei care se pregatesc sa lanseze obligatiuni municipale. "Pentr