Leul va continua sa se aprecieze anul acesta, dar nu in acelasi ritm ca pana acum, a estimat, ieri, Bogdan Baltazar, presedintele Agentiei de consultanta "Baltazar, Bloom si Pirvulescu" - BBP, la prima iesire publica de dupa retragerea sa din fruntea Consiliului de Administratie al BRD SocGen.
"Aprecierea leului a fost un factor antiinflationist puternic. El va continua sa creasca, insa nu in acelasi ritm. Cel mai probabil, va intra pe un curs mai domol cu mici sinusoide. O crestere prea mare ar fi devenit tentanta pentru capitalurile straine speculatorii", a explicat Baltazar. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, avertiza insa recent ca ascendenta leului se va opri natural la un moment dat. Guvernatorul a subliniat insa ca leul se va aprecia in perioada urmatoare.
BNR are un mandat complicat
Controlul ascensiunii monedei plus alte sarcini legate de limitarea inflatiei vor face ca BNR sa aiba anul acesta un mandat complicat, a spus analistul.
Banca centrala este obligata de iminenta liberalizarii contului de capital, pe de o parte, si de scaderea inflatiei, pe de alta parte, sa reduca dobanda de interventie.
"O scadere prea rapida a dobanzii cu care BNR atrage depozite de la banci ar putea pune presiune pe inflatie. Banca centrala trebuie sa joace aici foarte fin", a avertizat Baltazar.
Capitalurile speculative sunt deja aici
In opinia consultantului, liberalizarea contului de capital nu va produce acea tragedie vehiculata.
Atat Guvernul, cat si o serie de analisti se tem ca, in acel moment, vor intra foarte multi bani din strainatate, incurajati de dobanzile foarte mari la depozite operate pe piata noastra. Tendinta de scadere a dobanzilor spre nivelul european i-ar face pe speculantii straini sa isi retraga banii la scadenta. Atunci, capitalurile plasate in conturi romanesti ar iesi cu tot cu plusul din dob