Surplusul de lei din piata monetară a adus dobanzile la o zi ("over night") la valori de aproape 0 la sută, BNR anuntand valori medii de 5-11 la sută.
In acelasi timp, dobanzile interbancare la un an au coborat ieri de la 12,56-15,22 la 12,25-14,97 la sută, iar cele la sase luni de la 13,78-16,16 la 13,06-16,03 la sută.
Asa cum se observă, cantitatea mare de lei, rezultată in mare parte din vanzările de valută, nu a indemnat incă băncile comerciale să treacă la o diminuare a dobanzilor la credite. Pană acum au avut de „suferit" doar cei care economisesc in monedă natională, băncile trecand la scăderea progresivă a dobanzilor la depozite. Ei sunt totusi mai castigati decat cei care tin incă sub saltea euro sau dolari, care au coborat fată de finele lui 2004 cu 2.258, respectiv 480 lei.
Incapatanarea bancilor in a tine sus dobanzile la credite poate fi atat rezultatul miscarii de reactie mai lente, cat si a faptului ca cererea continua sa fie inca ridicata chiar si la dobanzi mari.
De aceea, BNR incearca sa dea un impuls procesului de scadere a dobanzilor si la credite, atragand ieri depozite de la banci cu scadenta la o luna, pentru care bancile comerciale au acceptat si randamente de 13,90-14 la suta, fata de inceputul saptamanii, cand BNR a atras 12.000 miliarde lei cu o dobanda de 15,9 la suta.
Dobanda bonificata de BNR la depozite a fost redusa prudent in cursul anului trecut, in sapte pasi, incepand din luna iunie, cu un nivel cumulat de 4,25 puncte procentuale. Scaderea mai accelerata a dobanzilor ar conveni de minune bancii centrale si Ministerului de Finante. Pentru prima ar fi o stavila in fata valului de „bani fierbinti" asteptati sa intre dupa aprilie, o data cu liberalizarea totala a contului curent.
Pentru M.F. ar garanta posibilitatea scaderii, asa cum doreste ministrul Popescu, a randamentelor la titlurile de stat s