Presedintele Bush se va instala oficial astazi la Casa Alba pentru un al doilea mandat. Este momentul in care presedintii americani ce au avut sansa de a fi realesi doresc ca, prin actiunile lor, sa intre in istorie. Probabil ca acelasi lucru se va intampla si cu George W. Bush.
El si-a anuntat trei prioritati in politica externa: intarirea aliantei dintre tarile democratice in jurul unui sistem international bazat pe valori comune; intarirea comunitatii tarilor democratice pentru lupta impotriva amenintarilor la adresa securitatii; in sfarsit, presedintele Bush doreste "raspandirea libertatii si democratiei in toata lumea".
Dupa prabusirea comunismului, in noul razboi mondial care a inceput se confrunta civilizatia de tip occidental, bazata pe democratie, respectarea drepturilor omului si piata libera, cu civilizatia de tip islamic, autoritara si intransigenta. Desigur ca mai exista dictaturi in lume si in alte parti, nu doar in lumea musulmana.
Un exemplu tipic este Coreea de Nord, aflata si ea pe lista neagra a administratiei americane. Un caz special il reprezinta China, care, fara sa fie o democratie de tip occidental, schimba periodic puterea politica, promoveaza o politica de pace si non-interventie si propaga, cu rezultate deosebite, economia de piata si relatiile economice capitaliste.
Ar fi minunat daca America ar reusi, astazi, sa convinga lumea intreaga ca este mai bine sa adopte sistemul sau. Atunci cand se va incerca, insa, impunerea acestui sistem cu forta, se poate ajunge la modelul fostei URSS, care a incercat si ea adesea prin forta sa impuna un sistem politic. E drept, ineficient si condamnat, deja, de istorie.
Cum prioritatea "eliberarii popoarelor" a fost inclusa in politica externa americana, iar Condoleezza Rice va fi ministru de Externe, cu siguranta, America va incepe sa-si duca la i