Seres si Popescu se contreaza
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu este de acord cu adoptarea ordonantei, emisa in 2003 de Guvernul Nastase, prin care datoriile la bugetul de stat ale rafinariei Petromidia au fost transformate in obligatiuni.
Conform unor surse din MEC, ministrul Codrut Seres a refuzat sa avizeze actul normativ - care se afla in Parlament de aproape un an si jumatate - pe motiv ca actualul guvern trebuie sa isi respecte promisiunea electorala de a nu ii mai ierta pe marii datornici. Seres sustine ca ar trebui ajutate numai societatile comerciale la care statul (respectiv MEC) este actionar majoritar.
Gestul ministrului Economiei si Comertului vine in urma unei solicitari a Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, care a cerut, la schimbarea Puterii, puncte de vedere asupra proiectelor de lege si ordonante de urgenta care se afla acum in dezbaterea celor doua Camere legislative.
Drept urmare, Seres s-a declarat, implicit, impotriva adoptarii ordonantei referitoare la rafinaria liderului PNL, Dinu Patriciu.
In schimb, Ministerul Finantelor Publice (MFP), condus de liberalul Ionut Popescu, a dat unda verde trecerii prin Parlament a ordonantei, astfel ca va fi nevoie de o mediere intre MEC si MFP, astfel incat Guvernul sa emita un punct de vedere unitar asupra actului normativ.
Decizia lui Codrut Seres de a nu sustine actul normativ are, deocamdata, doar valoarea unui semnal politic, pentru ca ordonanta produce deja efecte. Totusi, daca pozitia lui Seres va fi insusita de toti parlamentarii umanisti, atunci Executivul nu va putea trece ordonanta prin Camera decat cu sprijinul parlamentar al PSD, peremistii votand impotriva ei in dezbaterea din Senat.
Ordonanta 118/2003 privind masurile pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale SC Rompetrol-Rafinare SA Constanta preved