Nivelul minim al accizelor stabilit de Uniunea Europeana pentru curentul electric este de 0,5 euro pe megawatt/ora pentru energia utilizata in scopuri comerciale si 1 euro/MWh pentru cantitatile de electricitate folosite in scopuri necomerciale, de catre consumatorii casnici.
Aceste valori au fost stabilite de Directiva 2003/96/CE, privind impozitarea produselor energetice si a electricitatii.
In ceea ce priveste gazele naturale folosite ca si carburant auto, acciza minima este 2,6 euro/gigajoule, iar pacura este accizata cu cel putin 15 euro/1.000 kilograme.
Romania s-a angajat, in negocierile privind capitolul 10 de negociere cu UE - Impozitarea, sa elimine unele scutiri de accize si sa transpuna gradual prevederile Directivei 2003/96/CE.
Printre altele, angajamentele includ eliminarea scutirii de la plata accizelor pentru pacura si gaz petrolier lichefiat pana la 31 decembrie 2006. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat, marti, intr-un comunicat, ca la 1 iulie 2005 vor fi introduse accize pentru energie electrica, gaze naturale si pacura.
De asemenea, se vor majora accizele la o serie de produse la care se aplica aceasta taxa, respectiv tigari, alcool, benzina, motorina, uleiuri minerale.
Taxele urmeaza sa atinga gradual, pana la data aderarii sau la expirarea perioadelor de tranzitie solicitate si obtinute, nivelurile minime ale accizelor prevazute de legislatia comunitara. Nivelul minim al accizelor stabilit de Uniunea Europeana pentru curentul electric este de 0,5 euro pe megawatt/ora pentru energia utilizata in scopuri comerciale si 1 euro/MWh pentru cantitatile de electricitate folosite in scopuri necomerciale, de catre consumatorii casnici.
Aceste valori au fost stabilite de Directiva 2003/96/CE, privind impozitarea produselor energetice si a electricitatii.
In ceea ce priveste gazele naturale folos