In randurile ce urmeaza va prezentam previziunile de politica internationala ale reputatului institut american Stratfor. Acest institut, specializat pe infomatii sensibile, alcatuieste astfel de rapoarte de analiza incepand din 1996, printre previziunile sale devenite realitate numarandu-se caderea economica asiatica din 1997, razboiul din Kosovo, invadarea Irakului si caderea lui Boris Eltan.
Stratfor prezinta in deschiderea previziunilor sale pentru 2005 problema razboiului din Vietnam, care a durat sapte ani de zile si a devenit la un moment dat un fel de punct fix in peisajul international.
Pe tot parcursul razboiului din Vietnam s-au declansat si incheiat alte razboaie, sovieticii au invadat Cehoslovacia, SUA s-au aliniat Chinei impotriva URSS. Razboiul se transforma din criza in rutina.
Stratfor apreciaza ca cele mai interesante evolutii vor avea loc in China si Rusia, cele doua puteri eurasiene majore. In China, boomul economic declansat in 1975 a inceput sa oboseasca. Asteptarile unei noi cresteri economice chinezesti uimitoare sunt cat se poate de nerealiste sustine Stratfor.
Problema principala nu este daca va avea sau nu loc o criza economica - ci cum va reusi guvernul de la Beijing sa faca fata consecintelor politice ale unei asemenea crize.
Institutul citat considera ca povestea de dragoste a Rusiei cu economia de piata a ajuns la sfarsit. Intre tragedia de la Beslan si Gazprom, statul rus a inceput sa-si reimpuna suprematia in societatea rusa.
Irakul, al doilea Vietnam
Stratfor prevede ca in cursul anului 2005 razboiul din Irak va intra intr-o noua faza, o faza in care militarii americani vor avea de infruntat un inamic mult mai bine organizat decat in trecut, capabil sa organizeze atacuri concomitente in zone diferite. Atacurile de gherila ale insurgentilor irakieni vor a