Dragostea exista. Puterea ei salasluieste in noi, chiar daca astazi conformismele momentului o afunda in banalitate. Istoricii, filozofii, scriitorii afirma chiar ca este paranormala si nu poate fi stapanita decat la capatul unei lungi lupte cu tine insuti.
Marcel Moreau (n. 1933), scriitor francez de origine belgiana, ne demonstreaza - prin intermediul volumului sau ''Extaz pentru o domnita romanca'', lansat, miercuri, in prezenta autorului, la Muzeul Literaturii Romane - ca este mai presus de timp, de varsta, de istorie. De istoria care traieste in noi. Cartea, publicata de Editura Fundatiei Culturale Libra, este o confesiune cu adresare directa frumoasei pierdute, un text aflat la granita dintre poem in proza si eseu. Fara a aluneca intr-un patetism dezagreabil, cartea-scrisoare este conceputa intr-o maniera lipsita de complicatii narative sau artificii retorice.
In ea, scriitorul isi dezvaluie iubirea profunda si imposibila pentru o adolescenta romanca'', fata prin gratia careia am regasit, in adancu-mi, gustul, tentatia si limbajul absolutului'', scrie Moreau. Aflam, astfel, ca: ''Aceasta carte este singura scrisoare de dragoste posibila, ingaduita imposibilei iubiri'';
o iubire care "ar fi trebuit sa se nasca din dorinta: s-a nascut dintr-o vrajire. Ar fi trebuit sa se nasca dintr-un gand ascuns, s-a nascut dintr-o transparenta''.
Marcel Moreau, considerat in Franta unul dintre cei zece mari scriitori contemporani, a conceput acest text '' pe granita ce separa omul drept de omul incovoiat, pe firul intins deasupra prapastiei''. Poate de aceea este tulburator. Traducatoarea Irina Petras, cunoscut critic literar clujean, considera ca poemele scriitorului se desfasoara intr-un razboi declarat mediocritatii, ideilor conservatoare si constrangerilor''. Dragostea exista. Puterea ei salasluieste in noi, chiar daca astazi conformismele momen