Economicul este factorul care influenteaza in cea mai mare masura libertatea presei, considera seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.
"In acest moment, exista mult mai multe firme de mass-media fata de cat ar justifica piata de publicitate si numarul consumatorilor. Acest lucru arata ca cei care ofera publicitate pot influenta politica editoriala, iar acest lucru nu poate fi rezolvat decat prin dezvoltarea economica si, bineinteles, printr-un comportament decent al celor care ofera publicitate", a declarat ieri, citat de Rompres, Jonathan Scheele.
El a apreciat faptul ca noile autoritati de la Bucuresti au declarat ca prioritate asigurarea libertatii de exprimare, precizand insa ca acestea ar trebui sa si dezvolte o presa care sa nu fie influentata de interese politice. Este mai usor, a adaugat Scheele, sa faci declaratii decat sa te asiguri ca astfel de lucruri se si intampla, insa o astfel de declaratie este intotdeauna un inceput bun.
Seful Delegatiei Comisiei Europene considera, de asemenea, ca trebuie rezolvate cazurile de agresare a ziaristilor si dezincriminarea calomniei si insultei.
Jonathan Scheele a mai afirmat ca o presa libera are nevoie de ziaristi care, la randul lor, au nevoie de interlocutori transparenti, ceea ce arata ca libertatea presei este legata de functionarea statului de drept si de transparenta de care dau dovada institutiile.
"Noi credem ca libertatea presei este un subiect foarte important, fiindca starea libertatii mass-media in orice tara oglindeste si starea statului de drept. In nici o tara situatia mass-media nu este perfecta. Eu vin din Marea Britanie, care are o presa destul de libera, ceea ce inseamna ca celor ce sunt la putere li se cere socoteala. In Romania nu vom avea, de asemenea, o presa perfecta, dar nu este nici un secret faptul ca mai exista probleme in mass-media