In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pilotii kamikaze beau sake inainte de a pleca in ultima lor cursa. Sake - bautura nationala japoneza - este echivalenta cu vinul pentru toate tarile crestine.
VERONICA GUZUN
CEREMONIAL. Sake-ul nu lipseste la nunti, la inaugurari sau la alte sarbatori japoneze Asa cum e nevoie de o selectie atenta a strugurilor pentru a face un vin bun, la fel si pentru a produce un sake de calitate se cere un anume tip de orez. Gustul lui, apreciat de romani drept ciudat, se bucura de mare popularitate nu doar in Japonia, ci si in Statele Unite ale Americii.
In aceasta bautura se echilibreaza foarte bine cele cateva ingrediente: apa, maltul, drojdia de bere si orezul fiert la aburi. Orezul potrivit pentru sake se numeste in japoneza "Shinpaku-mai". Din 12.000 de varietati de orez, doar 46 au fost alese pentru fabricarea amestecului. Echilibrul nu depinde doar de cunoasterea proportiilor, ci si de experienta "artizanului".
OBICEIURI. Toate ceremoniile japoneze, de la Shinto (purificarea) pana la cea de a bea ceai, sunt legate de "vinul din orez". Nici o nunta nu incepe daca el lipseste de pe masa. Sa bei sake din paharul altuia este un semn de prietenie in cultura japoneza.
Procesul de preparare a bauturii se deosebeste de metodele pe care le cunosc europenii si se face confom unei retete vechi de peste 400 de ani. Pentru a face o bautura din boabe de orez este necesar ca mai intai de toate sa se extraga din ele amidonul, care sa transforma in zahar, iar acesta din urma devine alcool cu ajutorul drojdiei de bere. Procesul acesta foarte complicat se numeste "fermentare paralela". Deseori se spune ca sake-ul din zilele noastre este mai bun decat a fost vreodata. Secole de-a randul, producatorii au acumulat experienta si au ajuns la proportiile care se cunosc in prezent.
SORTIMENTE. Nu