Conducerea MOL si-a trimis liderul, Gyorgy Mosonyi, in control in Romania
Dupa achizitia ultimelor 59 de statii de distributie pe care Shell le mai avea in Romania, MOL detine acum 130 de statii si isi disputa locul doi dupa Petrom – OMV, cu Lukoil si Rompetrol.
OFENSIVA
Conducerea MOL si-a trimis liderul, Gyorgy Mosonyi, in control in Romania. "MOL este al doilea operator pe piata carburantilor din Romania, cu o proportie de 11%-12 % in termeni de volume vandute, dupa preluarea lantului Shell", a declarat recent György Mosonyi, directorul general al grupului ungar MOL.
"Compania intentioneaza sa ajunga la o cota de piata de 15%-20% prin investitii in extinderea retelei", a mai spus Mosonyi.
Cu diferite alte proportii atat Lukoil, cat si Rompetrol isi revendica acelasi loc secund.
Rezultatele MOL Romania pentru 2004 ale societatii nu sunt finale, dar s-ar putea raporta profit, la o cifra de afaceri de circa 300 milioane de euro, in crestere cu 80% fata de anul precedent, a mai spus Mosonyi.
CONCURENTA
Ritmul accelerat de exploatare autohtona va influenta piata, iar concurentii OMV cauta solutii in marile blocuri petroliere. "Titeiul romanesc este parte a afacerii Petrom, dar noi avem forta necesara pentru aceasta competitie", sustine Mosonyi.
Circa 30% din activitatea MOL este dedicata domeniului explorarii si extractiei de titei. Capacitatea de rafinare a MOL este acoperita in proportie de 30% cu titeiul propriu. Recent, MOL a descoperit un al doilea nou zacamant in Tal Block, din zona de nord-vest a Pakistanului, a mai anuntat György Mosonyi. MOL mai dispune de un parteneriat extins cu gigantul rus Yukos.
La randul sau, OMV a anuntat prima descoperire de zacamant de petrol in Zagros (vestul Iranului). MOL concureaza nu numai cu OMV, dar si cu Lukoil, care dispune