La 28 noiembrie, cind protestatarii s-au adunat in centrul Kievului, Ministerul de Interne a mobilizat circa 10.000 de militari, echipati cu scuturi, casti si bastoane. Unitatile? au fost dotate cu munitie de razboi si grenade cu gaze lacrimogene si au primit ordinul de a merge in centrul capitalei. Desi Kievul se indrepta spre o confruntare in stil sovietic, care putea degenera in razboi civil, catastrofa a fost prevenita de o serie de evenimente ciudate.
Securitatea a trecut de partea poporului
Un colonel sub acoperire din cadrul serviciilor secrete ucrainene (SBU, urmasul fostului KGB ucrainean) a mers in Piata Independentei, pentru a-i preveni pe liderii opozitiei in legatura cu ofensiva Ministerului de Interne. In acelasi timp, responsabilii serviciilor de informatii depuneau eforturi pentru a securiza liniile telefonice, pentru a putea discuta cu un general al armatei care incerca sa convinga Ministerul de Interne sa isi retraga trupele. In acelasi timp, ei au anuntat ca, in cazul in care trupele Ministerului de Interne vin la Kiev, armata si SBU vor proteja civilii, au declarat un responsabil care a luat parte la discutii si Oleksandr Galaka, seful Serviciului de Informatii al Armatei (GRU). In plus, generalul Ihor Smesko, seful SBU, a dat o multime de telefoane pentru a obtine sprijin pentru revolutionari, a declarat? generalul Vitali Romansenko, directorul departamentului de contrainformatii militare, citat de ziarul american. El a declarat ca Smesko l-a avertizat pe generalul Popkov, comandantul trupelor Ministerului de Interne, sa nu treaca la actiune, lucru care a dus la oprirea ofensivei.
Ianukovici, lucrat de SBU
In timpul crizei, mai multi ofiteri ai serviciilor de informatii au decis sa nu respecte planul presedintelui Leonid Kucima referitor la transferarea puterii catre premierul Viktor Ianukovici si au depus efo