Chiar daca 2004 a fost un an record, investitiile straine directe sint inca mici. Anul acesta, se estimeaza ca vor fi si mai mici. Iar populatia, in ansamblu, nu simte inca vreun efect al lor. Pe de alta parte, strainii se pling de birocratie si coruptie.
Investitiile straine directe care vor fi atrase de Romania in acest an se vor ridica la aproximativ 2,5 miliarde de euro, daca nu vor exista fenomene de instabilitate economica, ne-a declarat presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Alexandru Popa.
Pentru anul trecut, cifra a fost de 3,4 miliarde de euro, cifra la care s-a ajuns din cauza cresterii interesului investitorilor pentru oportunitatile oferite de Romania dar, mai ales, din cauza finalizarii unor privatizari majore, cea mai importanta fiind tranzactia prin care OMV a cumparat Petrom.
Presedintele ARIS spune ca investitorii straini s-au orientat preponderent spre trei domenii: piesele auto, serviciile si electronicele. „Romania este una dintre cele mai atractive locatii internationale pentru domeniul componentelor auto.
In ultimul trimestru din 2004, ARIS a inregistrat un interes sporit pentru dezvoltarea de proiecte in acest domeniu, unele fiind deja anuntate public, altele fiind intr-o etapa de negociere, de confidentialitate. Fara a le lua in calcul pe ultimele, vorbim despre un volum de capital strain de aproximativ 500 de milioane de euro.
De asemenea, sectorul serviciilor va inregistra o crestere semnificativa, pe masura dezvoltarii si diversificarii puterii de consum a populatiei. ARIS indica domeniul electronicelor ca fiind un alt sector care va contribui semnificativ la fluxul de capital strain.
Celestica, companie desemnata de revista „Capital“ drept investitorul anului 2004 pentru proiectul de investitii de 100 de milioane de dolari adus la Bors, este unu