PSD se pregateste, din nou, de alegeri. De data asta, pentru pesedisti, partialele de la Bucuresti au o miza dubla. Pe de-o parte, e vorba de reduta Capitalei, pe care fostul partid de guvernamant o ataca de ani intregi fara succes. Pe de alta parte, e vorba de redobandirea increderii membrilor in conducerea PSD si linistirea apelor in partid.
Aceasta dubla presiune se simte cel mai bine la centru si, de aceea, acum, PSD incearca sa abordeze Bucurestiul altfel decat in vara. In mod paradoxal, cea mai umilita organizatie pesedista, cea din Bucuresti, unde candidatul nu a ajuns nici macar in turul doi, este pusa sa-si stranga prima randurile si sa treaca un nou examen in fata electoratului.
Pentru PSD, acest moment ar putea marca toata evolutia urmatorilor patru ani. Sorin Oprescu, candidatul preferat de pesedisti, a fost, de fiecare data, la un pas de mult ravnita victorie. Cateva mii de voturi au plecat insa mereu spre contracandidatul sau, fie ca s-a numit Lis sau Basescu. O confruntare cu Adriean Videanu sau cu Ludovic Orban nu da, din prima, un castigator, la bursa pariurilor.
Varianta Oprescu, impinsa in fata in aceste zile drept una viabila, pare a fi insa mai degraba de criza. Acea criza a cadrelor care macina acum un PSD aflat in imposibilitatea de a gasi noi lideri. Liderii traditionali sunt contestati si de-o parte si de alta, iar optiunile par a fi extrem de limitate.
Tensiunile de la varf se rasfrang si la nivelul organizatiilor, unde reforma partidului nu este altceva decat o declaratie de intentii.
Incapabil sa-si asume pe fond modernizarea, fostul partid de guvernamant cauta, la nevoie, asa cum se intampla acum cu Bucurestiul, sprijinul acelor persoane care, in decursul timpului, au avut taria de a striga impotriva vantului, reusind sa-si dezlipeasca macar o litera din sigla PSD de pe imaginea