Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank - SA, are alocata in acest an de la bugetul de stat suma de 3.430 de miliarde lei pentru stimularea exporturilor si productiei de export, fata de 2.970 miliarde lei cat a avut in 2004.
Ca si anul trecut, Eximbank va cheltui integral aceasta suma pentru stimularea exporturilor prin produsele de asigurare si garantare.
Incepand cu 2005, Eximbank desfasoara operatiuni de asigurare si reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu si lung numai in contul statului, nu si in cont propriu, conform modificarilor aduse in toamna anului 2004 Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei Eximbank - SA si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior.
Renuntarea la activitatea de asigurare si reasigurare in nume si cont propriu a fost necesara pentru alinierea legislatiei si a statutului Eximbank la standardele Uniunii Europene.
Garantiile de export nu mai sunt emise de Ministerul Finantelor
De asemenea, tot din acest an, garantiile de export nu vor mai fi emise de Ministerul Finantelor ca pana in prezent, ci direct de catre Eximbank, dupa aprobarea lor de catre Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior. Prin modificarea Legii de functionare a Eximbank, banca se situeaza la nivelul tuturor institutiilor de tip ECA din intreaga lume, fiind o adevarata agentie de asigurare a creditelor de export, conform cerintelor Uniunii Europene. Acest lucru este dovedit si de certificatul ISO 9001/2001 privind sistemul de management al calitatii pentru intreaga activitate, obtinut de Eximbank la sfarsitul anului 2004. Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank - SA, are alocata in acest an de la bugetul de stat suma de 3.430 de miliarde lei pentru stimularea exporturilor si productiei de export, fata de 2.970 miliarde le