“Si-a semnat un cec in alb” in numele “luptei de eliberare” pentru “o politica de expansiune militara”, estimeaza analistii
Discursul de investitura rostit joi de presedintele american George W. Bush a stirnit o avalansa de comentarii, ziaristi, analisti si oameni politici incercind sa deduca din cuvintele rostite joi de liderul de la Casa Alba care va fi orientarea administratiei sale in cel de-al doilea mandat.
Tema centrala a discursului, raspindirea libertatii in lume, a fost, in mod paradoxal, un motiv de ingrijorare pentru multi comentatori. In numele luptei impotriva “tiraniei”, presedintele George W.
Bush si-a acordat toate drepturile de a duce la bun sfirsit obiectivul de a proteja America, incepind de la actiunile diplomatice clasice si pina la “schimbarea de regim” in tarile considerate ostile, arata analistii internationali, citati de AFP.
Liderul de la Casa Alba, care nu a pronuntat macar o singura data cuvintele Irak sau terorism in discursul de investitura, a parut totodata dornic de a plasa aspectele cele mai controversate din timpul primului sau mandat sub eticheta generoasa a “luptei pentru libertate”, cuvint pe care l-a folosit de 41 de ori.
“Si-a semnat practic un cec in alb, cu care isi poate duce orice fel de politica in numele libertatii si democratiei, fie pe cale diplomatica, fie prin forta”, comenteaza politologul Alan Lichtman, de la American University.
Dupa un prim mandat dominat de consecintele atentatelor de la 11 septembrie si de o abordare foarte militarista a luptei impotriva terorismului, viziunea expusa de Bush lasa sa se intrevada o politica in forta fata de regimurile vizate de Washington, arata unii experti.
“Asta seamana cu o spoiala antitiranie aplicata peste o politica de expansiune militara si de schimbare de regim”, estimeaza Joseph Cirincione