Ministerul Finantelor a decis ca veniturile sub forma de dividende aferente pentru exercitiul financiar al anului 2004 sa se impoziteze cu 10%. Masura contrazice declaratiile premierului Tariceanu.
Relaxarea fiscala mult-invocata de noii guvernanti va fi simtita de agentii economici abia din 2006. Timp de o luna, mediul de afaceri le-a solicitat mai-marilor Guvernului sa explice clar modalitatea de impozitare a veniturilor pe dividende. Ce a primit in schimb a fost un intreg sir de bilbe.
Mai intii, vicepremierul Adriean Videanu le-a dat asigurari oamenilor de afaceri ca in acest an impozitul pe dividende va fi la acelasi nivel cu cel din 2004, adica 5% pentru persoanele fizice si 10% pentru cele juridice. Isonul l-a tinut unul dintre greii Aliantei D.A., Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Senatul Romaniei.
Apoi, joi seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, premierul intarea cele spuse de Videanu: „Am cazut de acord cu Adriean Videanu si sintem pe aceeasi lungime de unda, asa e corect sa ramina pentru anul financiar 2004, 5% cu 10%“.
A doua zi, insa, surpriza! Un comunicat al Ministerului Finantelor anunta sec faptul ca „veniturile sub forma de dividende aferente exercitiului financiar 2004 se vor distribui persoanelor fizice in anul 2005 si se vor supune impunerii cu cota de 10%“. Adica dublu.
Oamenii de afaceri iau foc
Reactiile la masura anuntata de Finante au fost dure din partea oamenilor de afaceri. „E foarte grav si ilegal ce se intimpla. Vom lua o pozitie“, ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania. Maria Grapini, presedintele patronatului din industria textila, a declarat ca va contesta masura la Curtea Constitutionala.
Greva fiscala
Potrivit Mariei Grapini, oamenii de