Bucurestenii ar trebui sa puna de-o petrecere: ideea geniala cu contoarele de apa calda si caldura a dat rezultate. Facturile au scazut cu 25%-30%. Facturile tuturor, pentru ca acum toata lumea are contoare. Nimeni nu mai plateste deci celebrele pierderi in retea ale RADET – regia e condamnata sa se descurce, sa gaseasca bani si sa le acopere. Pe noi nu ne intereseaza, platim doar ce consumam.
Ar fi o retorica inteligenta daca RADET ar fi General Electric, o companie mare, solida financiar si cu frumoase margini de profit, pe care gestul nostru cetatenesc a reusit sa le reduca. Nu e cazul. RADET nu e nici GE, nici Samsung, nici Pfizer. RADET suntem noi.
Regia nu face profit. De fapt, e intr-un deficit major. Ia caldura scumpa si ne-o da ieftin. Daca nu chiar gratis, in cazul unora: are de recuperat de la rau-platnici 800 de miliarde. O parte din ei – mica sau mare, nu stiu – sunt de fapt oamenii saraci, care n-au avut bani de contor si pe care contorizarea celorlalti i-a lasat sa plateasca din buzunarul lor pierderile comune.
Cazurile de facturi de zeci de milioane pe seama necontorizatilor au fost anul trecut la stiri, insa cauza acestei situatii absurde n-a ajuns deloc sub reflectoare. E explicabil: nu poti sa spui unui oras cu 2 milioane de locuitori ca aproximativ 1,8 milioane (cati si-au instalat ceasurile la chiuvete) sunt prosti.
Nici eu n-am curajul asta, asa ca am sa va las sa trageti singuri concluziile, dupa ce va arat cateva cifre. In ultimii cativa ani, in Bucuresti au fost montate (estimarea e a mea) circa 400.000 de contoare de apartament. Inmultiti cu 50 de euro cat a costat minim operatiunea si aveti frumoasa suma de 20 de milioane de euro cheltuita pentru un singur scop: acela de a ajunge de unde am plecat.
Va mai aduceti aminte ce ne doream cand ne-am pus contoarele? Sa nu mai platim pierd