Studiul Cosmosului, asa cum il intelegem astazi, presupune existenta unei aparaturi sofisticate, de la telescoape de mare putere la computere capabile sa execute mii de operatiuni in timp record, dar si a unor cunostinte aprofundate de matematica.
Misterioasa populatie a dogonilor din Mali cunoaste de secole secrete deslusite abia de astronomia moderna
Studiul Cosmosului, asa cum il intelegem astazi, presupune existenta unei aparaturi sofisticate, de la telescoape de mare putere la computere capabile sa execute mii de operatiuni in timp record, dar si a unor cunostinte aprofundate de matematica. Cu toate acestea, nenumarate descoperiri arheologice, din toate colturile lumii, au scos la iveala faptul ca popoarele antice erau in stare sa efectueze calcule astronomice complexe fara acest? arsenal al tehnicii moderne, proiectind cladiri sau intregi asezari in functie de pozitia astrelor. Unul dintre cele mai fascinante exemple este cel al dogonilor, un trib african, care si astazi traieste in conditii primitive, dar ai carui membri au de mii de ani cunostinte avansate despre stele pe care astronomii au inceput sa le studieze cu adevarat abia in ultimele decenii. (J.P.)
Informatiile despre Sirius, cuprinse in traditia orala a acestui trib din Mali, in vestul Africii, au fost subiectul mai multor lucrari si sint si astazi un motiv de aprige controverse in lumea stiintifica. Surprinzatoarea poveste a dogonilor a ajuns in atentia opiniei publice internationale la mijlocul secolului trecut gratie initiativei a doi antropologi francezi, Marcel Griaule si Germaine Dieterlen, de a contacta aceasta populatie. Dogonii, astazi in jur de 300.000 de suflete, traiesc intr-o regiune prea putin ospitaliera din Mali, raspinditi pe o fisie de 200 de km de-a lungul asa-numitelor stinci din Bandiagara. Cele circa 700 de sate ale dogonilor strajuiesc maluri