"Fraudele alimentare" GASTRONOMIE ATENTIE! - Nu tot ce scrie pe etichetele produselor alimentare este adevarat Prin tehnologii avansate, oamenii de stiinta americani pot depista daca ceea ce se cumpara corespunde dorintelor consumatorului.
ANDRADA FLORIA
AVERTISMENT. Alimentele scumpe pot fi in realitate doar inlocuitori ieftini Nu de putine ori se intampla ca, fara stirea noastra, sa dam sume mari de bani pe anumite produse, iar acestea sa ni se para ca nu sunt ceea ce am vrut de fapt sa cumparam. Pentru romani, atunci cand se intampla astfel de lucruri, solutia cea mai buna pare sa fie resemnarea, insa in SUA se lupta impotriva producatorilor care incearca sa scoata profit din naivitatea consumatorilor.
EXPLICATIA. Exista in industria alimentara o categorie de producatori care urmaresc doar obtinerea de profit, fara nici un interes in ceea ce priveste satisfacerea cerintelor consumatorului. In acest fel iau nastere produsele aflate pe piata care au o eticheta cu ingrediente naturale si care contin, de fapt, coloranti, adaosuri sau chiar alte ingrediente. Si toate acestea pentru a scadea cheltuielile si pentru a creste profitul in defavoarea companiilor oneste. Astfel, firmele care sunt conduse de lacomie ignora consecintele pe care le poate avea asupra consumatorilor inlocuirea produselor scumpe cu unele ieftine si de calitate proasta. Ba mai mult, prin acest gen de substituiri, se incalca legea prin concurenta neloiala.
IMPLICAREA STATULUI. In Statele Unite ale Americii, Administratia pentru Alimente si Medicamente (AAM - Food and Drug Administration) are grija, prin metode tehnologice avansate, ca depistarea ingredientelor necorespunzatoare sa fie facuta in timp util. Aceasta organizatie il ajuta pe consumator sa-si dea seama daca produsul pe care a cheltuit o suma de bani se ridica la inaltimea asteptarilor. Si a ajuns