DRUMUL SPRE PUTERE "Ceausescu a fost cunoscut ca un tanar si viguros aparatcic, capabil in administratie si destul de brutal", apreciau in 1965 analistii de la Europa Libera. Calatorind prin judetele din Muntenia, Ceausescu avea asupra lui materiale de propaganda, presa comunista ilegala etc. Autoritatile interziceau, sanctionand drastic raspandirea unor astfel de materiale. Astfel ca, in ianuarie 1936, a fost arestat in comuna Ulmi (Dambovita).
IN INCHISOARE. Ancheta a durat patru luni, fiind inchis la Brasov. In proces erau implicati 19 comunisti, acuzati de activitati ilegale. Tatal sau, Andruta Ceausescu, se adresase instantei cu rugamintea de a i se fixa domiciliul obligatoriu la Scornicesti.
Tanarul a avut insa o atitudine ostila fata de instanta, in comparatie cu indicatiile date comunistilor acuzati.
El i-a reclamat avocatului sau din oficiu ca este judecat "sub regim fascist". In consecinta, a primit o pedeapsa de 2 ani si 2.000 lei amenda pentru "detinere de mijloace de provocatiune" si "participare la asociatiuni secrete". Pe langa acestea, Curtea l-a mai condamnat la sase luni de inchisoare pentru insultarea instantei, si domiciliul obligatoriu timp de un an dupa eliberare, la Scornicesti.
Detentia a ispasit-o la Doftana, in apropierea orasului Campina. In epoca, respectiva inchisoare era celebra pentru regimul aspru de acolo. In 1937, acolo au fost adusi principalii lideri comunisti care fusesera condamnati: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Chivu Stoica, Emil Bodnaras, Vasile Luca, Alexandru Moghioros, Alexandru Draghici - toti viitori demnitari dupa 1944.
Astfel ca Nicolae Ceausescu a beneficiat de o companie foarte utila viitorului care a urmat. El a luat parte la discutii privind ideologia si strategia partidului. In acel timp, si-a insusit principiile doctrinare ale comunismu