La 15 ani de la moartea "fiului sau", Scornicestiul nu a intrat pe fagasul normal. Localnicii regreta timpurile "binefacatorului" lor.
Scornicestiul a ramas in amintirea romanilor ca fiind locul in care s-a nascut Nicolae Ceausescu. Se voia o Romanie in miniatura, in care traiul de tip comunist parea o placere. Zilele trecute am vizitat comuna, facuta oras in 1989, si am stat de vorba cu cativa localnici. Mai intai, primarul Constantin Nedelea si "vicele" Ion Lazar ne-au povestit despre trecutul parcurs.
CONSATEANUL DE LA PUTERE. Conform amintirilor celor doi, Scornicestiul a fost ce nu va mai fi vreodata: o comuna bogata, careia nu-i lipsea nimic.
Totusi prin anii '70, in plina "epoca de aur", in comuna nu gaseai decat cateva case cu pardoseli de scandura si pereti de chirpici, rasfirate prin "centru". Din varful ierarhiei de partid si de stat, "fiul Scornicestiului" a avut grija si de satul sau natal.
Ambitia noului secretar general al PCR era sa ridice acolo un oras. Din ordinele sale, comuna a primit tot ce avea nevoie, de la ingrasaminte chimice pana la cele mai noi utilaje industriale. "
E adevarat ca aveam cea mai buna dotare, nu stateam cu lucruri invechite, recunoaste viceprimarul Lazar. Faceam cele mai mari productii din tara. Nu erau insa chiar cele pe care le declaram oficial. E adevarat, munceau si copiii, caci aveam de lucrat vre-o mie de hectare. Se pleca dimineata la 8 si ne intorceam seara la 6. Trebuie sa va spun ca, daca la orele de la scoala lipseau copiii, la munca nu lipsea nimeni, pentru ca primeau bani." Ca in nici o alta localitate a tarii, micii scornicesteni erau platiti pentru munca lor, se pare la valoare ei reala.
VIZITE DE LUCRU. Ceausescu venea in fiecare an, de ziua lui de nastere, in "vizite de lucru" la Scornicesti. De dragul "celui mai iubit fiu al satului