Majoritatea cladirilor care aminteau de Unirea de la 1859 au fost demolate ori stau sa se darime. Cladirea Comisiei Centrale a fost dusa la groapa de gunoi toamna trecuta. In cladirea Vamii Vechi stau de ploaie boschetarii, iar in spatele bornei de hotar se ascund ciinii comunitari. Proprietarii acestor imobile - Primaria Focsani si Consiliul Judetean - dau doar din umeri si spun ca nu au bani.
In timp ce pentru show-ul politic al Unirii de astazi s-a alocat peste un miliard de lei, pentru monumentele Unirii nu s-a dat nici un chior. Focsanii, orasul simbol al Unirii Principatelor, a ajuns orasul ruinelor primului act istoric al Romaniei moderne.
In timp ce politicienii joaca astazi o caragialeasca hora a rusinii, in Piata Unirii, in fostul Hotel Cimbru, din spatele Bornei de Hotar nr. 47 se adapostesc ciinii si pisicile orasului. Proprietarii imobilelor de epoca sint Consiliul Judetean si Primaria Focsani.
CJ a cheltuit 10 miliarde de lei, din banul public, pentru modernizarea sediului PSD, dar nu a gasit citeva sute de milioane pentru a pune o centrala termica la Muzeul de Istorie. Ministerul Integrarii a aprobat pentru Primaria Focsani un megalomanic plan de sistematizare a centrului istoric in valoare de 4,75 milioane de euro. Pentru monumentele istorice, nici un franc.
Din orasul simbol al Unirii de la 1859, Focsanii au ajuns, intr-un secol si jumatate, orasul ruinelor actului fondator al statului roman modern. Nimeni nu-si putea imagina ca imobilele incarcate de istorie din anii Unirii vor fi, intr-o zi, demolate sau vor ajunge adaposturi pentru boschetari si ciini vagabonzi.
Incompetenta conducatorilor judetului a facut ca, in 2006, Focsanii sa devina un cimitir al monumentelor Unirii. In timp ce in alte state, la monumentele nationale arde contin