Patronii acuza ca dublarea impozitului pe veniturile din dividende aferente anului 2004 le da peste cap planurile de afaceri si angajamentele in fata actionarilor. Unii dintre ei considera decizia neconstitutionala si ameninta Guvernul cu actiunea in instanta.
Altii cred ca Guvernul nu are bani pentru plata salariilor in contul curent, iar dublarea impozitului a fost solutia gasita in ultimul moment. Opozitia acuza noua guvernare de inconsistenta, incapacitate de coordonare si lipsa de viziune asupra politicii economice.
Pe zi ce trece, devine tot mai clar. Guvernul Tariceanu a aprobat relaxarea fiscala fara sa stie exact cum va acoperi gaura din buget. Miine vine echipa de experti a FMI, careia guvernantii i-au pregatit, in pripa, un proiect de buget.
Unul dintre motivele pentru care Guvernul Tariceanu s-a grabit sa-si intre in atributii inainte de Anul Nou a fost introducerea cotei unice de impozitare incepind cu 1 ianuarie. Cele 16% pentru impozitarea veniturilor si a profitului, recorelarea pensiilor sint promisiuni electorale ce trebuiau puse in aplicare cu orice risc.
Gaurile din buget trebuie insa acoperite, de aici majorarea impozitelor la microintreprinderi si bilbele cu impozitarea dividendelor. Stabilirea unei cote duble de impunere a dividendelor aferente anului financiar 2004 (10% in loc de 5%) este un atac veritabil la adresa patronilor.
Sumele dublate strinse de la oamenii de afaceri vor ajuta insa Guvernul in fata echipei de experti ai FMI care soseste miine la Bucuresti.
Bilbe nejustificate
Impozitarea dividendelor cu 10% a generat bilbe la cel mai inalt nivel. Mai intii, vicepremierul Adriean Videanu le-a dat asigurari oamenilor de afaceri ca in acest an impozitul pe dividende va fi la acelasi nivel cu cel din 2004, adica 5% pentru persoanele fizice si 10% pentru cele