Un tun ca la carte este cel in care o fabrica este dezmembrata si vanduta, bucatica cu bucatica, la fier vechi. Atunci avem de-a face cu un profit garantat, rapid, fara multe batai de cap.
La fel s-a intamplat si in cazul Uzinei Termice din Comanesti, maritata la pret mult mai mic decat cel de pe piata. Firma care a profitat de pe urma unor manevre mai mult decat dubioase este SC AMAPOLLA SRL, devenita celebra in urma mismasurilor intreprinse la Banca Transilvania.
De asemenea, firma este cunoscuta si in urma unor scandaluri de presa cu privire la mafia alcoolului.
Pentru ca Uzina Termica din Comanesti era mai mare decat era necesar, conducerea acesteia, reprezentata prin directorul general Mihai Calin si adjunctul Ştefan Czoboth, a hotarat dezmembrarea si vinderea acesteia. A fost numit responsabil de dezmembrare maistrul Gica Mitrofan.
Pentru acest pas, s-a intocmit caiet de sarcini si s-a dat unda verde pentru o licitatie. Achizitionarea caietului de sarcini si, deci, asigurarea unui loc la licitatie presupunea achitarea sumei de 318 milioane de lei. Toata aceasta actiune a avut loc in anul 2003.
La licitatie s-au inscris patru firme: SC MEGALEX TRADING SRL Constanta, SC MERIDIAN GROUP SRL Constanta, SC AMAPOLLA GROUP SRL Onesti si SC GIRONAP SRL Onesti.
In cele din urma, si-a aratat dorinta de a achizitiona cazanele scoase la mezat si SC SOMA Bacau, numai ca societatea nu a fost primita la licitatie, motivul invocat de conducerea societatii fiind cel ca societatea bacauana a ajuns prea tarziu.
Joc de glezne
La licitatia propriu-zisa, s-a inceput strigarea de la pretul stabilit, de 5,2 miliarde lei. Dupa numai cateva minute, se ajunge la trei oferte: 5,4 miliarde lei din partea SC AMAPOLLA Onesti, 5,5 miliarde din partea MERIDIAN GROUP Constanta si, la a doua etapa de strigare,