ALIMENTATIE ECHILIBRATA
GEORGETA LICSANDRU
O viata sanatoasa inseamna o alimentatie sanatoasa, in acest demers un rol deosebit de important revenindu-i modului de combinare a alimentelor. Acest lucru presupune sa tinem cont de fiziologia speciala a tubului nostru digestiv. Omul este o fiinta omnivora, iar tractul lui digestiv este adaptat acestui stil de alimentatie. Poate manca orice, insa trebuie evitate excesele de orice natura. Daca omul este preponderent carnivor, dupa un timp pot aparea dezechilibrele metabolice, guta. "Cand este exclusiv vegetarian, apar carente ale unor substante biologic active, nutrienti, pe care ar trebui sa ii aduca produsele de origine animala", sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Excesele de orice tip sunt cauze ale obezitatii (care antreneaza la randul ei bolile cardiovasculare), ale cancerului si diabetului de tip II neinsulino-dependent.
Carnea necesita o perioada de digestie mai lunga decat celelalte alimente, decat carbohidratii in special. Uneori sunt necesare 10-15 ore pentru a fi digerata. De aceea, ideal ar fi sa nu asociem la aceeasi masa carnea si alimentele bogate in carbohidrati, in special acei carbohidrati care fermenteaza: zaharurile simple (zaharul sau glucoza) sau zaharurile mai complexe (produsele care contin amidon painea, cartofii).
Fibre alimentare Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, exista si carbohidratii sanogeni, acei carbohidrati ideali pentru consum, in aceasta categorie incadrandu-se fibrele alimentare din legume si fructe. Acestea sunt necesare unei bune digestii, ajuta la detoxificarea tubului digestiv, a zonei colonului, interfereaza cu o serie de metaboliti generati de flora de putrefactie care se gaseste in colon, cu metabolismul lipidelor, avand ca efect general scaderea lipoproteinelor cu dens